Šoping saveti za bolju kupovinu: Evo kako da uštedite svoje vreme, ali i novac

Posted by

U današnje, moderno vreme, svi smo postali deo potrošačkog društva. Dobar deo našeg života svodi se na zarađivanje  ili trošenje novca. Često smo u prilici da nam nešto treba pa nepromišljeno kupimo nešto ili preplatimo nešto, nismo zadovoljni izborom i tome slično. Zato nije loše primeniti nekoliko sledećih trikova, kako bismo i jeftinije prošli u kupovini i kupili baš to što želimo…

Autor: Štikla & Patika
Foto Naslovna: Designed by Freepik

Kupovina van sezone: pravo vreme da kupite stvari tipa : kratke majice, letnju garderobu, obucu, papuče, japanke  itd., je  na jesen ili zimu. Isto vaći i za biciklove, rolere, drugim rečima sve što se koristoi leti, leti je preskupo,  a na jesen i pogotovo zimi cena drastično pada…

Nemojte uvek kupovati poslednji modni krik, čim se pojavi… Znamo da je to savet koji će možda teško pasti ženskoj populaciji, ali ako se strpite svega par meseci, kupićete verovatno na nekoj rasprodaji, kad se prvi prodajni talas stiša, drastično jeftinije.

Kupujte na sajmovima. Većina sajamskih manifestacija nudi ogroman izbor jedne vrste artikala na jednom mestu, na primer: Sajam knjiga, Sajam robe široke potrošnje i tako dalje. Osim pto sve možete naći na jednom mestu, uglavnom ćete proći i bitno jeftinije.

Designed by Freepik

Pravite spiskove: svaki put kada vam padne na pamet da kupite nešto, a nije toliko hitno, zapišite!Ako znate oorijentaciono cenum još bolje! Jednostavno napravite belešku u mobilnom telefonu. Dodajte stavke tokom mjeseci, i kad vidite u gradu želejni predmet, uporedite cenu. nemojteimpulsivno kupovati, obiđite malo po gradu, prošetajte, informišite se..

Pričajte sa prodavcima…Ponekad se može desiti da možete ostvariti popust na neki artikal, ako će neko sniženje biti npr- za nedelju ili mesec dana. Takođe, ako ste česta mušterija negde vrlo je moguće da ćete imati neke protekcije. Uz opušten, normalan odnosm sa prodajnim osobljem, često ćete dobtii bitne ifnormacije.

Razmišljate o kupovini kao o investiciji a ne kao o  trošenju novca. Shodno tome, ako kupujete nešto što vam je bitno, obratite pažnju na kvalitet. Drugim rečima, nekad se vredi strpeti malo pa kupiti za neko vreme bolji i skuplji proizvod, ako ćemo dobiti nešto što će duže da traje… Nije uvek pravilo da  treba kupovati najskuplje ali nekad vredi dati više novca.

Cenite svoje vreme i svoj novac. U dana[nje vreme važi izreka :vreme jednako novac.  Racionalnim trošenjem novca čovek sebi “kupuje” vreme a pravilnim raspolaganjem  slobodnog vremena štedi novac.