10 biljaka koje će dati svežinu vašem domu u toku grejne sezone

Posted by

Sezona grejanja ne može da prođe bez poteškoća sa suvim vazduhom u vašem domu. Uprkos čestom provetravanju prostorija u kojima živimo, nemoguće je da u našem domu zadržimo potrebnu svežinu celog dana. Pa ipak, postoji način na koji u određenoj meri možete kontrolisati svežinu vazduha i količinu vlage u vašem domu. Verovali ili ne, u tome će vam pomoći biljke!

Izvor: Lepota & Zdravlje
Foto:  Designed by Freepik

Izdvojili smo za vas 5 biljaka koje će osvežiti vazduh u vašem stanu i 5 onih koje će apsorbovati višak vlage.

5 biljaka koje će osvežiti vazduh u vašem domu:

1. Pačempres

Pačempres se u Japanu smatra svetim drvetom, po njihovom verovanju u njegovom stablu skupljaju se duše preminulih. Ovo zimzeleno drveće doprinosi vlažnosti vazduha i upija nečistoće u domu. Neki tvrde da umanjuje simptome migrena i glavobolja. Potrebna mu je hladovina i redovno zalivanje.

2. Svekrvin jezik – kaktus biljka

Ova biljka čini čudesne stvari: osvežava vazduh, proizvodi velike količine kiseonika i neutrališe štetne materije iz sintetičkih materijala. S obzirom da u sebi zadržava vlagu nije mu potrebno često zalivanje. Ne traži mnogo pažnje,pa je možete držati u bilo kom delu doma.

3. Fikus

S obzirom da osvežava životni prostor, fikus je jedna od najpopularnijih kućnih biljaka. Ispunjava vazduh kiseonikom, neutralizuje toksine i viruse i upija prašinu. Traži dosta prostora i stalnu hladovinu. Najčešća vrsta je Bendžamin koji brzo raste i ne treba ga puno zalivati.

4. Lozica

Ova se biljka ponaša kao bršljen – prostor oko koga raste obuhvata lišćem. Uzdiže se prema svetlosti. Brzo se prilagođava suvom vazduhu i postepeno ga osvežava. S druge strane treba joj mnogo hlada i često zalivanje.

5. Kalanhoa

Ova biljka s Madagaskara je stvorena za prostor sa suvim vazduhom. U listovima zadržava vlagu i pomaže regulaciji svežine u svojoj okolini. Ne treba je često zalivati, ali je treba pozicionirati na mesto, odakle prima dovoljno sunčeve svetlosti.