Veliki glumac i čovek: Uloge po kojima ćemo pamtiti Nebojšu Glogovca

Posted by

Nebojša Glogovac preminuo je nakon kratke bolesti u petak, u 49. godini. Slavni srpski glumac ostaće upamćen, kako po stavovima i trezvenosti, tako i po sjajnim ulogama koje nikoga nisu ostavljale ravnodušnim.

Izvor: 
Foto: Instagram

ODLAZAK #NEBOJSAGLOGOVAC (1969-2018) Danas je u Beogradu, posle kratke i teške bolesti, u četrdeset devetoj godini, preminuo veliki srpski glumac Nebojša Glogovac. Na pozorišnu scenu stupio je ulogom u predstavi „Velika pljačka“ Džoa Ortona, u režiji Dejana Mijača, a potom zaigrao u predstavama Jugoslovenskog dramskog pozorišta, čiji je član ubrzo postao. Posle Nika Đurova u „Lažnom caru Šćepanu Malom“, po Njegošu i ponovo u Mijačevoj režiji, u JDP-u je odmah počeo igrati velike i važne uloge u nekim od najznačajnijih predstava ovog teatra, poput Vladimira u dramatizaciji „U potpalublju“, Vladimira Arsenijevića, Dime u Koljadinoj „Polonezi Oginjskog“, Troila u Šekspirovom „Troilu i Kresidi“, Andreja u „Buretu baruta“, Dana u „Bliže“ Patrika Marbera, Lagranaža u predstavi „Molijer, još jedan život“ po Bulgakovu. Raskoš njegovog ogromnog dara imala je svoje vrhunce u predstavama „Šine“ Milene Marković, „Hadersfild“ Uglješe Šajtinca, koje su se na repertoaru zadržale više od deset godina, kao i u Nušićevom „Sumnjivom licu“ u kojem je igrao ulogu kapetana Jerotija, te u „Metamorfozama“ po Ovidiju i Klajstovom „Razbijenom krčagu“. Njegova poslednja uloga i poslednja odigrana predstava u Jugoslovenskom dramskom pozorištu bio je „Hamlet“, 13. decembra 2017. Radio je sa najznačajnijim rediteljima sa ovih prostora, Dejanom Mijačem, Slobodanom Unkovskim, Egonom Savinom, Dušanom Jovanovićem, Aleksandrom Popovskim. Nebojša Glogovac pojavio se sa filmom „Vukovar, jedna priča“ Bore Draškovića, a svoju prvu glavnu ulogu odigrao je u „Ubistvu s predumišljajem“ reditelja Gorčina Stojanovića. Sledile su uloge u „Do koske“, „Munjama“, „Nebeskoj udici“, „Buretu baruta“, „Kad porastem biću Kengur“, „Sutra ujutro“, „Krugovi“, „Kenjac“, “Ustav Republike Hrvatske” i desetinama drugih, u kojima je sarađivao sa Goranom Paskaljevićem, Rajkom Grlićem, Ljubišom Samardžićem, Radivojem Andrićem, Olegom Novkovićem, Srdanom Golubovićem i mnogim drugim.

A post shared by Marko Radojicic (@markoradojicic) on

Jednu od prvih uloga Nebojša Glogovac je tumačio u seriji Bolji život, u kojoj je igrao školskog druga Slobodana Bobe Popadića. U seriji Moj rođak sa sela tumačio je lik sveštenika Milutina, a prvi film u kojem se pojavio je Vukovar, jedna priča, gde je igrao lik vojnika Fadila.

Ubistvo s predumišljajem
Glumac se ovde našao u ulozi Bogdana Bilogorca, mladog ranjenika iz Moslavine koji 1992. godine s nestrpljenjem očekuje svoje ozdravljenje kako bi se vratio na ratište.

Nebeska udica
Neponovljiva uloga čoveka koji odgaja sina ratne 1999. godine, tokom bombardovanja Jugoslavije. Govor o šampionima ostaće upamćen za sva vremena.

Klopka

Glumac ovde tumači ulogu Mladena, građevinskog inženjera zaposlenog u državnoj firmi, u vreme nakon petooktobarskih događaja. Mladenov sin oboleva od retke bolesti, on i supruga nemaju dovoljno novca za izlečenje – 26.000 evra. Prijatelji nemaju dovoljno, banke odbijaju da im daju kredit. U jednom trenutku pojavljuje se misteriozan čovek koji će Mladenu dati vrlo primamljivu, ali opasnu ponudu.

Hadersfild

Glogovac tumači lik Ivana, u mladosti perspektivnog džudiste, koji je prošao kroz seriju psihotičnih epizoda i lečenja u mentalnim institucijama, pre nego što se krstio u pravoslavnoj crkvi.

Ustav Republike Hrvatske

Koliko je čovek, ali i glumac pokazao je ulogom u filmu Ustav Republike Hrvatske, u kome glumi profesora u penziji koji se deklarisao kao homoseksualac i transvestit. Za ovu ulogu proglašen je najboljim evropskim glumcem 2017. godine.