Kako da prirodnim putem izlečite upalu jajnika + recepti

Posted by

Upala jajnika negativno utiče po reproduktivni sistem žene, i zbog toga je potrebno obratiti se svom lekaru na vreme, a samo lečenje moguće je pospešiti i ubrzati i pojedinim lekovitim biljkama i zdravom ishranom…

Priredila: Tamara Kovačević
Foto Naslovna: Designed by Freepik

Infekcija najčešće kreće od cerviksa (rak grlića materice) i endometrijuma (sluzokoža koja prekriva šupljinu materice), a faktore rizika spadaju promiskuitet, seksualni odnos bez kontracepcije, imunosupresija (oslabljivanje normalne imunološke reakcije organizma), skorašnja endometrijalna biopsija… Ipak najčešći uzročnici razvoja ove bolesti su streptokoke, stafilokoke, gonokok, hlamidija, bacil koch, coli bacilli (infektivna oboljenja)… Bakterijama koje dospeju u ženski polni organ ne odgovara kiselost vagine, te se one „trude” da što pre dođu do jajovoda, gde okruženje nije tako kiselo i savršeno im odgovara za opstanak i razmnožavanje. Upravo u ovom slučaju, kada se u maloj karlici spoljašnje bakterije susretnu sa unutrašnjim (AEROBNIM I ANAEROBNIM), dolazi do takozvane UPALE JAJNIKA..

SIMPTOMI
Intenzitet simptoma zavisi od stadijuma, međutim kada je bolest već uzela maha javlja se izražen bol u donjem delu stomaka i u maloj karlici. Takođe, može se javiti neprijatan iscedak iz vagine, a vaginalani polni odnos ume da bude veoma bolan. Tokom upale dolazi i do povišene telesne temperature propraćene mučninom i povraćanjem, a neretko se javlja i groznica. Važno je obratiti pažnju i na najmanje promene u vašem organizmu, ništa nije zanemarivo, budući da su polne bolesti, nažalost, veoma podmukle i najčešće se javljaju uz veoma blage simptome, čak neprimetne zbog čega se mnogo teže otkrivaju, a mogu da imaju i fatalne posledice. Upravo zbog svega toga veoma je važno obratiti se svom lekaru na vreme, ali takođe, i pojedine namirnice i lekovite biljke mogu pozitivno da utiču na suzbijanje upale.

ČESTA UPALA UZROKUJE STERILITET
Ukoliko ženske osobe po hladnom vremenu ne oblače dovoljno toplu garderobu,zasigurno rizikuju da „zarade“ upalu jajnika. Učestalost ovog problema varira u zavisnosti od godina starosti i godišnjih doba, I koliko je žena zapravo osetljiva, ali najčešće se javlja u adolescentnom i generativnom dobu tokom zimskog perioda. Po ulasku u menopauzu ne postoji mogućnost upale jajnika. Jedna od najrizičnijih posledica čestih zapaljenja može biti “slepljivanje” unutrašnjosti jajovoda. Čak i ako je u pitanju problem sa samo jednim jajovodom, to svakako može onemogućiti oplodnju jajne ćelije i ženi otežati mogućnost da ostane u drugom stanju, dok često ponavljanje obostrane upale može dovesti i do najtežeg oblika – steriliteta. Kada je već bolest uveliko pristuna , jedini način lečenja nekada je bio operativni zahvat, pri čemu je procenat izlečenja veoma mali i oporavak zahteva neko duže vreme, dok danas postoji mogućnost vantelesne oplodnje koja je rezultirana većim uspehom.

Pročitajte i… “BODLJIKAVA” VOĆKA NEOBIČNOG UKUSA SPAS JE ZA VAŠ ORGANIZAM

Pored toga, ono što je zaista neophodno je konzumiranje što više voća, povrća i integralnih žitarica, kao i unos veće količine vitamina C, kako kroz hranu, tako i preko suplemenata (dovoljno je 500 mg dnevno).
Određene namirnice sadrže potrebne vitamine i imaju pozitivan efekat na izlečenje zapaljenja ženskih reproduktivnih organa.

BELI LUK – uništava viruse, bakterije i gljivice, pa se za ovo povrće često kaže da je pravi šampion protiv svake boljke. Pozitivno deluje na upale mokraćnih kanala, jajnika, kao i svih sličnih zapaljenja. On se može konzumirati kao dodatak jelima, a savetuje se i mešavina soka od pomorandže ili nekog drugog voća i soka jedne glavice belog luka.

HAJDUČKA TRAVA – Hajdučka trava je jedna od najpoznatijih biljaka za lečenje menstrualnih tegoba i prekomernog krvarenja. Ovu biljku bi trebalo da koriste sve žene bar jednom dnevno, jer njene blagodeti povoljno utiču na sve menstrualne tegobe, kao i na grčeve materice, a smiruje i sve upale reproduktivnih organa žene. Takođe, kada je klimkas u pitanju veoma uspešno redukuje simptome menopauze, kada se preporučuje da se pije dva puta dnevno u gutljajima.

VIRAK – blagodeti virka pomažu kod svih ženskih bolesti, od bolnih i neredovnih menstruacija, belog pranja, spuštene materice i povreda materice do upala praćenih sekretom. Ova biljka povoljno utiče i na jačanje zidova materice, te zato olakšava porođaj, a ublažava i simptome klimaksa. Preporučuje se i trudnicama. Mnogi travari tvrde da može da spreči “ispadanje” materice, a ukoliko do toga dođe, pije se četiri puta dnevno, ali lagano, gutljaj po gutljaj.

KANTARION – delotvoran je za očuvanje ravnoteže vaginalne flore. Preporučuje se ispiranje biljnim čajem od kantariona koji se jednostavno sprema tako što se kašičica suvog cveta i lista biljke prelije sa 2dl ključale vode i ostavi malo da odstoji pre upotrebe.

MACINA TRAVA – macina trava je pravi borac protiv neplodnosti. U narodu je poznata pod imenom “očajnica”, što je poveznica sa mukama kroz koje su prolazile žene koje nisu mogle da ostanu u drugom stanju. Ona uspostavlja normalan rad hormona i unosi sklad u hormonalni ciklus, što je bitan factor uredne trudnoće.

RAZLIČAK – koristi se u lečenju upale jajnika, žutice i blokade u mokrenju, ali i za ispiranje upaljenih očnih kapaka kao u vidu obloga za rane.

RECEPTI 2.

ČAJ OD KANTARIONA
Efikasan čaj od kantariona sprema se od 200 grama vrele vode i kašičice suvog cveta i lista kantariona. Poklopljen treba da odstoji 10 minuta. Potrebna vam je spravica za ispiranje vagine koja se stručno naziva IRIGATOR , koju ćete napuniti mlakom tečnošću, uvući u vaginu do dubine od oko pet centimetara i istisnuti tečnost. Za sve ženkse bolesti takođe preporučujemo i kantarionovo ulje.

ČAJ OD MACINE TRAVE
U litru hladne vode dodati šaku čaja od macine trave. Kuvati dok ne provri, pa skloniti sa vatre i ostaviti poklopljeno da odstoji oko sat vremena, dok se ne ohladi. Čaj piti tokom dana što češće, a preporučljivo je da terapija traje barem mesec dana.. Savetuje se uzimanje od tri do pet šoljica na dan.

ČAJ OD VIRKA
Jednu kašiku ove biljke preliti sa 2dl vruće vode. Poklopiti i ostaviti da odstoji pola sata. Procediti i piti jednu do dve šolje čaja na dan.

Foto: Pexels.com