Sve što treba da znate pre nego što odete u solarijum

Posted by

Poliklinika-Novakov-logo

Piše: Pfau Annamária –  doktor medicine na specijalizaciji iz dermatovenerologije 

Solarijumi predstavljaju uređaje za veštačko potamnjivanje kože. Ovi uređaji na isti način kao i sunce emituju UV zračenje, jedina razlika je ta što kod solarijuma je moguće kontrolisanje zračenja u vidu određene količine i vrste UV zračenja.

Foto Naslovna: sun_lounge_solarium

Bronzani ten postao je moderan krajem prošlog veka. Pre toga, preplanulo lice smatralo se ružnim, čak i neprekladnim za jednu damu. Tokom sedamdesetih i osamdesetih godina se smatralo da sunčanje u solarijumima predstavlja brzu, efikasnu i bezbednu alternativu sunčanju na sunčevoj svetlosti. Danas imamo jake dokaze za to da sunčanje bilo u solarijumima ili izlaganjem sunčevoj svetlosti dovodi do ubrzanog starenja kože i obolevanja od raka kože.

U osmogodišnjoj studiji sprovedenoj na više od 100.000 stanovnika Skandinavije je pokazano da osobe koje su posećivale solarijume jednom ili više puta mesečno imali su 55% veću incidencu obolevanja od melanoma. Danas i Svetska zdravstvena organizacija upozorava da sunčanje u solarijumu povećava šanse za dobijanje raka kože za 75 odsto. Korišćenje tog aparata svrstano je u prvu kategoriju rizika od izazivanja karcinoma, kao azbest ili pušenje. Ultraljubičasto zračenje kvarcnih lampi naročito može da ugrozi zdravlje dece i mladih do 30 godina. Prema najnovijim istraživanjima, ako mladi do 30 godine koriste kvarcne lampe, povećavaju šanse za čitavih 75 odsto za dobijanje melanoma-najsmrtonosnijeg oblika raka kože. Do današnjeg dana mnogo zemalja je zabranilo maloletnicima odlazak u solarijum. Postoji podatak da godišnje u svetu od malignog melanoma oboli više od 130.000 osoba, dok 66.000 umre.

Te zbog toga znamo da izlaganjem UVA i UVB zracima povećava se verovatnoća od nastanka karcinoma kože- što je veće izlaganje UV radijaciji tim je veća verovatnoća da će osoba oboleti od neke vrste raka kože.
Zracima u solarijumima se nije preporučljivo izlagati, ne mladima do 18 godina, osobama sa svetlom puti, sa većim brojem mladeža, naročite ne osobe koje su imale, ili je neko u njihovoj familiji imao rak kože. Isto to važi i za izlaganje suncu. Treba imati na umu i da zraci, posebno u turbo solarijumima, mogu imati i do 12 puta jače kancerogeno zračenje od sunčevog.

Svako dobijanje tena, bez obzira da li smo pocrveneli ili ne, jeste nova doza UV zračenja koja se sabira tokom godina. A, posledice mogu biti brojne u vidu preranog starenje kože, gubitka elastičnosti, smanjivanja kolagenih vlakana, pojava fleka i mitisera, veća učestalost basocelularnog i planocelularnog karcinoma, veća učestalost pojave melanoma i još mnoge druge.

Postoje razna uverenja zašto je odlazak u solarijum dobar, npr. da predstavlja određeni vid zaštite za kasnije kada se osoba počne izlagati sunčevim zracima. Na ovo su stručnjaci odgovorili tako što su talasne dužine UVA i UVB spektra zračenja u solarijumu različite od onih u sunčevom spektru, pa nas tako solarijum vrlo malo priprema za sunce. Procenjuje se da ten koji se dobije na taj način odgovara zaštitnom faktoru tri! Boja koja se na ovaj način stekne predstavlja odbrambeno nakupljanje pigmenta kao reakcija na oštećenje kože usled intenzivnog UV zračenja.

I ne predstavlja adekvatnu fotozaštitu.

Jedina indikacija gde je primena veštačkih uređaja koje emituju različite spektre UV zračenja opravdana, je u medicinske svrhe sprovođenja fototerapije kod određenih dermatoloških stanja i bolesti kao što je npr. psorijaza.

Te zbog toga sledeći put kada krenete u solarijum, setite se i ne zaboravite da ukoliko se sunčate danas, posledice mogu da budu vidljive tek sutra, ili za nekoliko godina.