Recept za zdravu zimnicu nalazi se u ovom tekstu…

Posted by
Jovana Srejić Ferluga; Specijalista strukovni nutricionista -dijetetičar kontakt telefon: 064 140 68 44 e mail:jovana_srejic@yahoo.com fb page: Nutricionista Jovana Srejic-budite zdravi i lepi
e mail: jovana_srejic@yahoo.com
FB stranica: Nutricionista Jovana Srejic – budite zdravi i lepi; tel: 064/140-68-44

Untitled

Hemijski način konzervisanja podrazumeva korišćenje konzervansa e211 ( natrijum benzoat), esencije, vinobrana, konzervansa e200 (sorbinska kiselina)… Bilo koja od ovih hemijskih supstanci može uzrokovato alergijske reakcije ili gastrointestinalne smetnje (mučninu, povraćanje, dijareju) I nikako se ne sme prekoračivati doziranje (obavezno poštujte uputstvo koliko konzerva se u kojoj količini vode rastvara).

Najzdravija vrsta zimnice je kiseli kupus – kada se priprema prema tradicionalnom receptu, dakle samo se dodaju voda i so. Na taj način se ustvari vrši biološko konzervisanje, i nastaju probiotske bakterije koje su izuzetno zdrave i korisne za zdravlje.

Na ovaj način se može pripremati i drugo povrće kao što je šargarepa, paprika, keleraba, paškanat, krastavci. Jedina razlika je što ovo povrće treba prvo izrendati ili iseckati.

Kupus pripremljen na ovaj način je zdrav ali zbog visokog sadržaja soli treba da se konzumira ograničeno. Pola šolje kupusa sadrži 20% dnevno preporučene doze soli (2400mg). Osobe sa visokim krvnim pritiskom preba da unose do 1.500mg soli, a samim tim I manju količinu kiselog kupusa.

Drugi izuzetno zdrav proizvod je sok od paradajza. U ovom proizvudu je sadržaj likopena (vrlo snažnog antioksidanda) veći nego u svežem paradajzu.

Ukoliko pripremate džem umesto tradicionalnog recepta odlučite se za modifikovanu pripremu- deo šećera zamenite urmama ili stevijom a umesto pektina dodajte chia semenke. Ove zdrave semenke bubre I povećavaju svoju zapreminu 10 puta I odličan su izvor dijetnih vlakana I omega 3 masnih kiselina (a nemaju gotovo nikakav ukus).
Evo primera kako možete pripremiti cveklu.

Potrebni sastojci:
1 kg cvekle,
1 litar vode,
25 grama soli.

Način pripreme:
Manje cvekle je potrebno oprati, oljuštiti I na kraju složiti u pripremljene posude.Važno je da povrće pritisnete teškim predmetom. Prelijte cvekle posoljenom prokuvanom (I ohlađenom) vodom, tako da tečnost bude desetak centimetara iznad povrća. Potrebno je da skidate I bacate penu (koja se formira na površini) tokom prve dve nedelje kiseljenja.