5 DOBRIH razloga da pijete čaj od hibiskusa

Posted by

Hibiskus je cvet iz porodice Malvaceae, koji je u narodu poznat i kao “kineska ruža”.

Izvor: Ženski Magazin
Foto Naslovna: Designed by Freepik

Danas se hibiskus koristi ne samo u alternativnoj medicini, već i u kozmetologiji, pa čak i kuvanju. Od latica se priprema kiseli crveni čaj – glavno skladište vitamina i korisnih mikroelemenata.

Interesantno je da istorija cveta hibiskusa datira od pre nekoliko hiljada godina. Njegova domovina je Istok. U dalekoj prošlosti, smatrao se lekom za većinu bolesti i nazivali su ga “Faraonovo piće”. Medicinska svojstva ove biljke su veoma cenjena i široko se koriste za lečenje različitih bolesti.

Za zdravlje srca
Čaj od hibiskusa pomaže u jačanju zidova krvnih sudova, regulišući njihovu propusnost. Hibiskus takođe snižava krvni pritisak.

Za stomak
Latice hibiskusa imaju pozitivna dejstva na gastrointestinalni trakt i jetru. Čaj se ne preporučuje osobama sa gastritisom zbog visokog nivoa kiselosti.

Za imunitet
Vitamini i elementi u tragovima, koji se nalaze u hibiskusu poboljšavaju imunitet, povećavaju otpornost tela na prehlade i smanjuju nervozu.

Za čišćenje
Hibiskus ima blago laksativno dejstvo i takođe poboljšava varenje, a stolica je normalizovana.

Da utoli žeđ
Hibiskus je postao popularan u arapskim zemljama zbog svoje sposobnosti da brzo ugasi žeđ.

Čaj od hibiskusa je ukusno piće, i toplo i hladno. Takav čaj se priprema, kao i svaki drugi: 1 kašičica latica se prelije sa čašom toplom vode, a zatim se dodaju šećer ili med po ukusu.