Susam skida holesterol, jača imunitet ali je i odličan za negu kose

Posted by

Zahvaljujući biljnim vlaknima koje poseduje, susam snižava holesterol u krvi a pored apsorpcije dijetalnog holesterola, pomaže i u smanjenju pojedinih vrsta kancerogenih oboljenja. 

Autor: Štikla & Patika
Foto:  Designed by Freepik
Kako je veoma zastupljen na našim područjima ali i na našoj trpezi, neophodno je pomenuti da ovu biljku odlikuju još mnoga lekovita svojstva. Budući da ima bogato antikoagulativno dejstvo, susam sprečava zgrušavanje krvi, leči hemoroide, migrenu i opekotine. Semenke susama jedan su od najkorišćenijih dodataka ishrani, a ulje dobijeno iz njih veoma je kvalitetno, pa se često koristi kao zamena za maslinovo ulje.
Pročitajte i… PRETERANA KISELOST ORGANIZMA GLAVNI UZROK RAKA: 13 ZNAKOVA DA STE U OPASNOSTI

U domaćinstvu, često se koristi i ulje od susama koje poseduje laksativno dejstvo, te ga bez ustručavanja možete upotrebljavati i u slučaju opstipacije (zatvora) ali i za detoksikaciju organizma. Ovo ulje možete koristi i za lečenje hemoroida kao i za saniranje povreda i promena na koži kao što su bradavice, čirevi, bubuljice i opekotine.

Pročitajte i… “ZABORAVLJENE” ŽITARICE KOJE SU VEOMA VAŽNE ZA ZDRAVO FUNKCIONISANJE ORGANIZMA

Pored lekovitih svojstava, susam ali i ulje koje smo pominjali, možete koristi i u beauty rutinama. Dobar je za negu kose, pospešuje cirkulaciju pa samim tim i sprečava opadanje kose i njeno lomljenje.

Susam, takođe ima i dejstvo snažnog afrodizijaka. U državama u kojima se gaji, na bazi ovog začina pripremaju se i napici za potenciju.