Teže je smršati kad se noć zameni za dan!

Posted by

Da li ste i vi od onih noćnih ptica koji sebi natovare toliko obaveza i onda odlučujući da što pre završe, ostaju budni do kasno u noć? Ili ste student koji je sve do poslednjeg momenta čekao da sedne da uči za ispit i svhatili ste da imate da naučite 100 ispitnih pitanja, a vremena je ostalo svega 3 dana, pa sebe terate na što više sati bez sna, ne bi li ste prešli 33,3333333333 stranica po danu? Ili vam je direktor zadao posao od mesec dana, a rok vam je da ga završite za nedelju dana ili ste neko ko prosto zbog prirode posla mora da radi treću smenu, a pritom želite da održite vitku liniju, trudeći se da se hranite zdravo? Pritom, vežbate redovno…

Autor: Jelena Golić
Izvor: „Porcija zdravlja – Istina i zablude“ – dr Ana Gifing

Foto naslovna: pexels.com

Ali, primetili ste da kilogrami jednostavno neće dole ili se tope, ali sporo.

Ovo može biti jedan od razloga…

Po rečima doktorke Ane Gifing, jedne od najnaprednijih srpskih stručnjaka iz domena anti aging medicine:

– Promena bioritma može imati negativne posledice po ceo organizam, a vrlo često i po optimiziranje sastava tela (naročito mršavljenje, ako je potrebno).

Istraživanja pokazuju da studenti koji uče noću pred sam ispit, daleko teže mršave nego kada imaju normalan bioritam (dan aktivnosti, noć odmor).

Isto je i sa radnicima koji rade u tri smene. U takvim slučajevima je veoma važno da se tokom noći ne jede ono što je predodređeno za doručak kao recimo sendvič, brza hrana, pekarski proizvodi i slično.

Ako je čovek noću aktivan ishrana treba da sadrži lako svarljive proteine (riba, živinsko meso) u kombinaciji sa povrćem bogatim celulozom i vodom (salata, kupus, paprika, krastavac…).

Najbolje je u takvoj situaciji izbeći u potpunosti bilo kakav obrok!“

Dr Ana Gifing, diplomirala je na Medicinskom fakultetu u Beogradu, a specijalizirala anesteziologiju sa reanimacijom na Vojnoj Medicinskoj Akademiji.

Radila je na Univerzitetskoj Dečijoj Klinici i Institutu za majku i dete u srpskoj prestonici, kao i u Kliničkom Centru Srbije. Privatnu preventivnu praksu pokrenula je 2003. godine u Beogradu. Sa najvišom ocenom položila je evropski ispit iz Anti aging medicine u Beču 2006. godine. Gostujući je predavač na prestižnim univerzitetima širom sveta. Autor je jedinstvenog programa Hrono ishrana dr Gifing, i popularnih knjiga, „ Hrono ishrana za početnike“ i „Hrono kuvar“.

Osnivač je Centra dr Gifing čijem je stručnom timu od 2009. godine do danas ukazalo poverenje preko 60.000 pacijenata.