Preporuka ginekologa: Potpuna depilacija, brazilka ili prirodni look?

Posted by

12755232_578878938948188_1710943830_o (1)Poliklinika-Novakov-logo

 


Piše: Dr Lepeš Bingold Brigita – specijalista ginekolog – akušer

Depilacija kao poseban tretman ulepšavanja, postao je jedan od najpopularnijih a pored njega svakako prednjači i depilacija voskom kao jedna od najpouzdanijih metoda. Neophodno je napomenuti da su se sprovodila razna istraživanja i da su rezultati pokazali da kada se radi redovno, vremenom dovodi do slabljenja korena dlake i vidnog smanjenja broja stidnih dlačica.

Foto Naslovna: Designed by Freepik

Uloga stidnih dlačica

U stidnim dlačicama postoje apokrine znojne žlezde koje proizvode feromon (hormon privlačnosti)  te služe kako bi sprečile iritaciju intimne zone za vreme seksualnog odnosa. Imaju veoma važnu ulogu u sprečavanju streptokoknih infekcija sa vulve u vaginu.

Ukoliko se ipak odlučite za tretman depilacije, morate poštovati sledeća načela: depilaciju odraditi stručno uz poštovanje higijenskih uslova kako bi se izbeglo narušavanje kvaliteta kože i širenje raznih infekcija na njoj. Ako baš želite da odradite neke od pomenutih tretmana onda preporučujemo depilaciju hladnim voskom jer je mnogo suptilinija po kožu, ona ostaje očuvana i ne stvaraju se iritacije. Ipak, efekat nežne, sjajne, glatke kože svima nam je drag, zar ne?

Šta ne bi trebalo da radite posle depilacije? 

Obavezno se preporučuje apstiniranje od seksa i nekorišćenje parfemskih i kozmetičkih preparata u naredna 24 sata. Ukoliko ste netolerantni na bol i sve vam ovo deluje veoma zastrašujuće, odlučite se za skidanje dlaka brijačem ili uz pomoć krema za depilaciju.

Od vaših afiniteta zavisi dali ćete ostaviti prirodni look ili dlačice na venerinom brežuljku popularnu brazilku. Budite svesni da kompletno uklanjaje dlačice nije dobro i one, kako smo na početku napomenuli, imaju svoju svrhu: sprečavaju prolazak stranih tela i bakterija do vagine i njihov ulazak u nju. Takođe pomažu i u regulaciji telesne temperature na tom delu tela.

Savet: Za koju god varijantu da se odlučite, imajte na umu da je veoma važno da se ovakve vrste tretmana rade u uslovima koji će osigurati najmanju mogućnost za razvoj infekcije.