Korisni saveti koji će vam pomoći pri odabiru kvalitetnog mobilnog telefona

Posted by

U zadnjoj deceniji mobilni telefoni su doživeli svojevrsnu evoluciju i postali skoro neizostavni deo našeg svakodnevog života.  Stoga bitno nam je da nas naš “partner” pouzdano služi, da nam savesno obavlja funkcije koje od njega očekujemo. Ipak, to nije uvek tako. Baterija nas izda kad je najviše bitno, restartuje se telefon, ne čujemo telefon, ne možemo da otkucamo poruku zbog prejakog sunčevog svetla, fotografije nappravljene sa kamericom su mutne… Zvuči poznato? Sve su to situacije koje se mogu u jednoj dobroj meri preduprediti, više od svega pametnim odabirom mobilnog telefona, to jest karakteristikama koje su nam zaista bitne.

Autor: Dragan Todorović
Foto Naslovna:  Designed by Freepik

Navešćemo samo neke koje nam se plasiraju kao suštinski bitne a ustvari su više marketinški trik…

Jedna od takvih stvari je veličina ekrana. Njegova veličina sama po sebi ne podrazumeva automatski i kvalitet: ne znači da je veći ekran automatski i bolji. Veći ekran ali niže rezolucije će samo uzrokovati manje oštru generalno sliku, i lošiju vidljivost na suncevom to jest jakom svetlu. Dalje, veći telefoni su teži za korišćenje jer zahtevaju kako veći džep za nošenje, tako i obavezno dve ruke za korišćenje većeg dela operacija. Mnogo je bitnije da ekran ima bolju rezoluciju, npr. za ekran od 4,7 inča je to 1280×720 to jest HD kao neki minimum! Sve ispod toga je neprihvatljivo. Druga stvar je tip ekrana:najboolji su AMOLED ekrani i sa IPS panelom. Oni omogucavaju mnogo bolji kontrast i mnogo bolje uglove vidljivosti, kao i bolju vernost boja. Treća stvar nemojte se oslanjati na razne deklarisane zaštite ekrana koje garantuje proizvođač:sve to ga neće spasiti ako ispadne, dok polikarbonatska folija koja je slična kao staklo za naočare samo vrlo tanka HOĆE! To jest ako telefon padne velika je šansa da će ona pući, ali ekran telefona neće.

photograohy backdrops
Foto: shopabckdrop

Druga možda i najbitnija stvar je količina RAM i ROM memorije. RAM to jest radna ili operativna, privremena memorija koja služi da sve operacije koje procesor telefona ne uspe da odradi se skladište privremeno u nju. Od njene količine i brzine zavisi koliko će brzo biti iskorišćena. U ovom slučaju važi: što više je ima to bolje. Telefoni koji su bazirani na Android operativnom sistemu teško da mogu da glatko rade, ukoliko vam je u RAMu ostalo učitano više operacija istovremeno, bez minimum 2 GB RAM-a!

Što duže posedujete telefon, to se broj aplikacija povećava, a samim tim i iskorišćenje rama. ROM memorija s druge strane je skladišna memorija u kojoj podaci ostaju trajno upisani. Njen neki minimum bi trebalo biti nekih 8 ili 16 GB i to ukoliko koristite dodatnu Micro SD karticu

Foto: Pixabay

Dalje  u vezi toga a tiče se sledeće bitne stvake je softverska podrška: jednom kad iskoristite svu  ili većinu slobodne ROM tj skladišne memorije, moraćete ili da ih deinstalirate ili da počnete da ih instalirate  na Micro SD karticu. A to je nemoguće bez određenih softverskih alata. Kod velikog broja modela to je komplikovan proces, i neretko zahteva rutovanje telefona: otključavanje telefona da možete da pristupite sistemskim podešavanjima, i da instalirate novi operativni sistem. Ako  telefon  ima lošiju softversku podršku, svi ovi procesi mogu se pretvoriti u mali pakao… Vaš mobilni uređaj čine podjednako i softver i hardver a pritom je softver onaj koji govori hardveru šta da radi, prosto rečeno, i ako oba nisu usklađeni imaćete problem.

Zato  se često dešava situacija tipa “zašto su mi fotografije mutne, zrnaste, izgorele blicem itd.”? Tu dolazimo do sledeće bitne stavke: njena rezolucija odnosno broj mpix i funkcije. Mit je da što je više mpix da je kamera bolja što NIJE UVEK TAČNO!  Mnogo je bitnije kakvo je sočivo – optički element, kakav je sam senzor na aparatu, softver za fotografisanje i tome slično. Neretko će kamera od 5 mpix dati bolje rezultate nego ona sa 13, npr.

christmas backdrops photography uk
Foto: katebackdrop

Još neke od vrlo bitnih stvari pri odabiru su: veličina telefona, kvalitet izrade i materijali, već smo rekli softverska podrška.

Neki optimum za korišćenje je 4,5 ili  5 inča ekran, sve preko toga je dosta veće i morate biti svesni da ćete pri kucanju poruka morati stati i koristiti obe ruke. Softverska podrška znači kako je trenutno optimizovan operativni sistem i kakav će bit posle, što sve zavisi od modela do modela, i od brenda do brenda.

Takođe uzmite u razmatranje i sledeće stvari: da li vam telefon služi u većini slučajeva za kuckanje poruka i pozive a mnogo ređe za neke druge stvari? Ako je odgovor da možda je čak pravo rešenje za vas telefon koji poseduje i fizičku tastaturu: mnogo je lakše kuckati poruke, generalno su manji telefoni, moguće ih je koristiti jednom rukom itd.

Foto: Pixabay

Imajte u vidu da su mobilni telefoni kakve danas poznajemo ustvari uređaji kojima je funkcija mobilnog telefona to jest kucanje  poruka i pozivi možda 20 % funkcija samog telefona: većinu čine multimedija, Internet, video igre, fotoaparat itd. Što bolje znate za čega vam najviše telefon treba bolji ćete izbor napraviti. Pamet u glavu, uvek pre kupovine dobro razmislite, informišite se, nemojte dopustiti da budete žrtva marketiških trikova koji jesu prisutni svuda oko nas.