Knjige za plažu: 7 naslova koje morate pročitati do kraja ovog leta

Posted by

Idealan način ili samo jedan u nizu,da se prekrati vreme tokom putovanja, čekanje u nekom dosadnom redu ili dok leškarite na plaži, svakako je dobra literature.

U nastavku vam dajemo sugestije koje knjige ne bi trebalo zaobići, iako je to stvar ukusa.

  1. “Feng Šui” Lilijan Tui

Feng Šui je drevna kineska veština koja polako osvaja Zapad. Ona produbljuje vaše viđenje prostora i stvari oko sebe, budući da je u pitanju sistem koji služi da se u potpunosti uredi – harmonizuje prostor u kome provodimo vreme: živimo radimo i tako dalje.

  1. “Simeonov Pečat” Vanja Bulić

Briljantan triler našeg pisca i novinara Vanje  Bulića, koji nas uvlači u svet spletki i misterija vezanih za Požar izazvan u manastiru Hilandar. Ko je to učinio? I zašto? Pitanja su koja se nameću i čirtaocu a i Veljku i Novaku, dvojici posetioca Hilandara, koji pokušavajući da otkriju odgovor na to pitanje, dolaze do  neočekivanih otkrića.

  1. ”Hiljadu čudesnih sunaca” Halled Hoseini

Romantična, ali potresna priča o sudbini devojke  Marijam, iz Avganistana, koja sa 15 godina biva udata za Rašida, 30 godina starijeg muškarca. Gotovo dve decenije kasnije u isto to domačinstvo dolazi i Lejla, takođe 15godišnja devojka. Dve žene pronalaze utehu jedna u drugoj , u svojoj nesreći i stvaraju neraskidiv odnos. U toku njihovog života na vlast dolaze talibani, zemlja je razdirana ratom, život postaje sve teži i teži, ali istrajnost dve žene ipak prevazilazi mnoga iskušenja. Dirljiva priča o tome kako na kraju i pored svog bola i patnje, ljubav ipak pobeđuje iako na daleko drugačiji način od ustaljenog klišea.

4.”Paraleni svet fantazija ili stvarnost”  B.D. Benedikt

Interesantno štivo koje nam otkriva nove horizonte i načine razmišljanja, tera nas da se zapitamo u vezi svega misterioznog, nejasnog što se dešava oko nas. Postoji li život posle života? Kakve sve energije postoje u ovom Univerzumu i koliko znamo ili ne znamo u vezi istih? Kolike su zaista ljudske čovekovog uma? Verovatno mnogo veće nego što većina nas i pretpostavlja. Otvorite svoj um za nepoznato i barem pokušajte da pojmite svet koji možda postoji van ovog našeg. Knjiga koja definitivno podstiče maštu i tera na razmišljanje.

  1. “Osmica” Ketrin Nevil

Knjiga koja govori o misteoriznoj, drevnoj šahovskoj garnituri iz Monglana, koja prema legendi daje ogromnu moć onome ko je poseduje. Bila ta moć stvarna ili ne, tek za garniturom se kroz istoriju, hiljadama godina, vodi borba u koju su bili upleteni mnogi istorjski likovi: Karlo Veliki, Robespjer, Napoleon Bonaprata, Mara, Katarina Velika… Drevna priča i potraga i borba za misteoriznim objektom prenosi se i u današnje vreme, kada se radnja i dešava, što nam jasno pokazuje da ljudska žudnja za moći ne poznaje granice vremena i prostora.

  1. “Apoteka za dušu” Ošo

Još jedno remek delo indijskog spiritualnog učitelja, koji ne prestaje da intrigira svojim knjigama i predavanjima. Kroz praksu meditacije i tehnike opuštanja i neke tehnike vizualizacija, steći ćete novi uvid o svom telu i umu, a kroz meditativne tehnike detaljno opisane u knjizi, doživećete u najmanju ruku predah, olakšanjenili čak potpuno prosvetljenje, ko zna?

  1. “Bravo Testament” Erik Van Lustbader

Briljantan triler jednog od vodećih pisaca u toj oblasti. vekovima je  jedno tajno društvo čuvalo tajne koje bi mogle u potpunosti da promene svetski poredak. Sudbina toga sad zavisi od dvoje ljudi koji se jedva i poznaju i koji bivaju protiv svoje volje upleteni u brojne intrige i afere. Još jedan primer kako vekovima stara tajna oživljava  i dobija moć u modernom društvu, i kako često ljudski život bude iz korena promenjen, nekim događajima iz davne prošlosti.