Šefe, daj oladi malo… I ja sam čovek!

Moderno doba donelo nam je ogromne promene na poslovnom planu, nevažno od delatnosti kojom se bavite. Radnici imaju sve manje prava, a šefovi sve veća. Postavlja se pitanje –  ko im je dao ta ista prava koja su prigrlili kao da su se s njima rodili?

Pa, mi… radnici!

Piše: Tamara Kovačević
Foto: Pixabay/Free Images

Naravno, sve se dešava u zavisnosti od toga, koliku odgovornost nose zaduženja koja obavljate. Što veća odgovornost, greška je fatalnija. I, ne prašta se!

Imala sam prilike da radim sa ljudima koji su na svojim leđima nosili GRO odgovornosti, ali nisu dozvolili da obaveze u njima ubiju ono najvažnije – ljudskost. Smatrali su da je dobra komunikacija, razumevanje, ali i organizovanost na poslu, pola urađenog posla. I svima dobro.

Ali…

Teško je kada radite sa osobom koja je duboko nesrećna i svoje frustracije leči na drugima. Takvi i jesu šefovi. Jer nijednu drugu ulogu u svom životu ne obavljaju toliko dobro, koliko tu, šefovsku. A okidač za ovakvo ponašanje, u većini slučajeva je ogromna količina sujete i bolesna želja za dominacijom.

Tada vi, polako, ali sigurno postajete žrtveno jagnje, gubite sebe i svoj identitet u gustoj magli.

Gubite i samopouzdanje, počinjete da se samookrivljujete i sumnjate u svoje sposobnosti. Kreativne osobe, savesni radnici koji traže više samostalnosti ili bolje uslove rada te i mlade osobe na početku karijere, potencijalni su „kandidati” ove neprijatne pošasti na poslu.

Da li ste ikada razmišljali o tome kako se prilagoditi teškim ljudima?

S obzirom da često polemišem sa prijateljima o ovom problemu jer su svakodnevno izloženi ovakvim ljudima, rešenje je da se ne ponižavate, ali i nikad ne vraćate istom merom jer će se to UVEK okrenuti protiv vas.

Istinska promena ponašanja, težak je posao koji zahteva puno truda i vremena. Ljubaznošću nećete ništa promeniti sve dok on (ili ona) ne prizna da ima problem. Najbolje što možete učiniti je ne spuštati se na njihov nivo te na agresiju nemojte odgovarati agresijom.

Nikada!

Uvid u sopstveni komunikacioni stil je dobar početak promene. Ono što ne priznamo ne možemo ni promeniti.

Umesto da se zbog svog nezadovoljnog šefa zatvorite u kancelariju ili ne pomerate od svog stola, stvarajte dobre odnose s kolegama. Tako ćete imati podršku u svakom trenutku.

Kako biste imali dovoljno snage za nadilaženje “terora” na poslu, brinite se za sebe i svoje zdravlje. Pronađite tehniku koja vas smiruje, dovoljno spavajte i ne dopuštajte da njihove kritike i konstantno traženje grešaka utiče na vaš život. Zapamtite da oni samo to rade.

Ne dopustite da vas zastraši. Odredite granice do kojih može ići i pokažite njoj ili njemu da je njihovo ponašanje neprihvatljivo. Budite odvažni i ne prezajte ni pred čim za odbranu svog integriteta.

Ako je situacija nepodnošljiva i ne nazire joj se kraj, imajte na umu da su vaše zdravlje i vaši živci najvažniji – počnite tražiti drugi posao i čim dobijete priliku, dajte otkaz.

Ako ste se prepoznali u ovom tekstu na dobrom ste putu da šefu poručite da “oladi malo”.

Ne dopustite da vas otrovna okolina uništi!

10 comments

 1. Svaka čast na ovom tekstu. Nažalost svi IMAMO POSLA sa ovakvim ljudima. Oni su vam kao virus. Protiv njih treba Antivirus. Verujem da ste ovaj tekst pisali kako bi se neko pronašao u njemu i po meni je to sasvim okej, jer ko će ih pa imenovati, bolje da se sami pronađu. Ali, moram da Vas razočaram, baš Vas koji ste pisali ovaj tekst, da se takvi ljudi u ovome neće pronaći ni promil. Žao mi je Vaših lepih reči i širokog vokabulara i umeća pisanja što ste uzalud potrošili dragocene reči na ljude koji nemaju apsolutno šlifa ni za šta u životu. osim zagorčavati drugima život. A Vama želim svu sreću. 🙂

  1. Svi smo mi jednom imali nekoga nad glavom ili ga neki imaju još uvek. Pobedili smo onog trenutka kada prema tom nekom postanemo ravnodušni. Dokle god nas nervira tad nas i pobeđuje…

 2. Meni je ovo jedan od boljih tekstova u poslednje vreme koji sam pročitao. Niti ikoga direktno pljuje a ne zamara puno, što obično na portalima možete videti.

  1. Nema potrebe za direktnim pljuvanje. Onaj koji treba da se pronađe, pronaći će se. Ili se već pronašao… 🙂

 3. Bravo za tekst. Odlicna tema i pouka je dobro napisana. Visoka vibracija i rad na sebi donose kvalitetniji zivot i onda prosto ne zelite da rasipate svoju energiju na takve bubasvabe…Ja sam sad u situaciji da budem nekom sef i uvek se trudim da svaku gresku razumem i da na najnormalniji nacin ukazem na nju…ne zelim da se bilo ko oseti kako je meni bilo…jos jednom sve pohvale za tekst.

  1. Hvala Iva 🙂 Drago mi je što je ovaj tekst na pravi način dospeo do svesti ljudi.

   Hvala <3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *