Ukoliko želite da smršate na zdrav način, bez previše odricanja, usvojte ove savete

Posted by

Nebitno je kako ste se ugojili – da li ste previše jeli ili promenili nešto u vašoj ishrani. Bitno je da ste se ugojili i da želite da smršate. Verovatno znate da je nekad teže skinuti par kilograma od recimo 10 ili više, ali je bitno da ne odustajete i da istrajete u svojoj borbi.

Zato smo mi tu da vam pomognemo! Predstavljamo vam vodič za mršavljenje, odnosno trikove koje jednostavno možete ubaciti u vaš svakodnevni život i promeniti vaše navike koje su dovele do gojenja.

Porcije merite uz pomoć ruku
Lako je prekoračiti dovoljnu meru hrane, ali svakodnevno detaljno merenje svega što pojedete vas može izmoriti. Najbolji način za merenje, bez prevelikog pritiska, jeste da porcije gledate prema svojoj šaci.

Dve šake povrća, jedna pesnica ugljenih hidrata od celog zrna, dlan lakših proteina i biljnih proteina – ovako treba da izgleda jedan vaš obrok.

Ne preterujte sa zdravom hranom
Kada znate da je nešto bogato nutrijentima, imate tendenciju da je previše konzumirate. Ljudi misle da će dobro započeti dan ako popiju šolju jogurta, ali preteruju sa dodacima. Ne dodajte kokos, puter od badema, sušeno voće i musli. Umesto svega ovoga izaberite jedan ili dva dodatka i jedite ih iz manje posude.

Pročitajte i… MOĆAN NAPITAK OD MEDA I CIMETA ZA ZDRAVO I EFIKASNO MRŠAVLJENJE. ISPROBAJTE!

Zapisujte sve što jedete nedelju dana
Možda mislite da je vaša ishrana zdrava, ali ipak neke namirnice koje ubacite s vremena na vreme dodavaju kilograme. Zato je potrebno da uvidite kada uzimate namirnice koje ne valjaju – zapisujte sve što pojedete u toku dana i pronađite gde se kriju te kalorije koje vas goje.

Jedno piće u danu
Ako ne brojite kalorije alkoholnih pića, to može da takođe ugoji. Ograničite uzimanje alkoholnih pića – uzimajte samo jedno u danu. Najbolji izbor je definitivno vino, ali uzmite u obzir i koktele.

Spavajte između 7-9 sati preko noći
Ponekad i nedovoljno sati sna može da bude uzročnik viška kilograma. Kada ne spavate dovoljno, postajete previše umorni za pravljenje zdravih odluka. Žudećete za teškim doručkom, a uveče ćete pre naručiti neku brzu hranu, nego skuvati nešto zdravije. Što duže i bolje spavate, to ćete praviti zdravije izbore u ishrani, sa manje kalorija i ugljenih hidrata koji goje.

Pročitajte i… JUTARNJE NAVIKE KOJE ĆE VAM POMOĆI DA OVE JESENI BUDETE ZDRAVI I SNAŽNI

Izmerite ili samo malo pospite dresinga preko salate
Dresing za salate je jedan od najvećih namirnica sa skrivenim kalorijama. Kada direktno iz flaše pospete dresig preko salate, lako je upotrebiti ga previše. Zato počnite da koristite kašiku kao meru za dresing. Dve kašike su sasvim dovoljne za jednu porciju salate. Ili zamenite kupovne dresinge za sirće i ulje koji će takođe poboljšati ukus vaše salate, a smanjiti vaš unos kalorija.

Voće uvek držite na stolu
Na ovaj način ćete uvek na vidiku imati zdravu užinu. Svaki put kad vas uhvati glad (naročito iz dosade), uzmite jednu jabuku ili dve mandarine i problem će biti rešen.

Pravilno aranžirajte hranu u tanjiru
Ako vam povrće uvek stoji sa strane na tanjiru, a meso i žitarice na sredini, verovatno unosite veći broj kalorija nego što bi trebalo. Čak i ako imate zdrave obroke poput povrća, lososa i kinoe, povrće bi trebalo da bude “glavno”. Ono treba da zauzima 50% tanjira i da se nalazi na sredini.

Izvor: Ženski Magazin
Foto: picjumbo.com